Een kanscontract is een wederkerig contract, waarvan de rechtsgevolgen met betrekking tot winst en verlies, hetzij voor alle partijen, hetzij voor een of meerdere van hen, van een onzekere gebeurtenis afhangen. Onder de kanscontracten worden spel en weddenschap en het contract van lijfrente begrepen (titel XII, art. 1964-1983 oud Burgerlijk Wetboek).
Een spel is een contract waarbij partijen een winst beloven aan diegene onder hen die een bepaalde opdracht weet te volbrengen. Een weddenschap is een contract waarbij partijen elkaar wederkerig een prijs beloven naargelang een feit, onafhankelijk van hun wil of kunnen, zich voordoet. De contracten zijn geldig, maar de wet staat geen vordering toe voor invordering van speelschulden of voor de betaling van een weddenschap. De verweerder zal de spelexceptie kunnen inroepen, tenzij de vordering gesteund is op een spel waar behendigheid of kennis centraal staan (bv. paardenrennen). Maar, ook dan zal de rechter de vordering kunnen afwijzen wanneer ze buitensporig lijkt. Als je het casino verlaat zonder je rekening te betalen, zal je niet gedagvaard kunnen worden. Vrijwillige betaling is wel geen onverschuldigde betaling, zodat ook een vraag tot terugbetaling afgewezen zal worden. Volledigheidshalve moet worden opgemerkt dat de organisatie van spelen waarbij bekwaamheid of behendigheid niet centraal staan streng gereglementeerd worden door de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers.
Lijfrente (art. 1968-1983 oud Burgerlijk Wetboek) is een contract waarbij de ene partij (de renteplichtige) aan de andere partij (rentetrekker) periodiek een bepaalde geldsom moet betalen gedurende het leven van de rentetrekker of van een nauwkeurig aangeduide derde persoon. Lijfrente kan gevestigd worden zonder tegenprestatie (je hebt bijvoorbeeld jouw overleden oom beloofd tante voor de rest van haar leven een maandelijkse vergoeding te geven). Dan is het geen kanscontract maar een contract om niet. Wanneer een tegenprestatie bedongen is (een geldsom, maar vaak ook de verkrijging van een onroerend goed) dan is het aleatoir karakter duidelijk. Wanneer je jouw oude tante Julia zo ver krijgt om haar huis aan jou over te dragen in ruil voor een maandelijkse toelage voor de rest van haar leven, dan scheelt het een slok op een borrel of zij het jaar nadien overlijdt dan wel of jij jaren later haar honderdste verjaardag mag meevieren. De vordering in ontbinding van het lijfrentecontract wegens wanprestatie van de renteplichtige is slechts mogelijk als dit uitdrukkelijk in de overeenkomst is opgenomen.